Prototype Citroen M35

Prototype Citroen M35
Toelichting Citroen M35
Citroen M35 te koop
Contact
FrançaisNederlandsEnglish (UK)
Homepage Citroen M35Citroen M35 on FacebookContact

Content of this page

Kijk hier voor historie, artikelen en naslagwerken

Kijk hier welke auto's gebouwd zijn en wat er over bekend is

Kijk hier wat er allemaal met M35's beleefd wordt

L'Opération M35

Citroenm35.com doet verslag van La Nouvelle Opération M35 en is bedoeld om zoveel mogelijk informatie over de Citroën M35 bij elkaar te brengen en toegankelijk te maken. De Citroën M35 is een prototype dat begin jaren '70 door geselecteerde Citroën-rijders gedurende een vastgestelde periode getest werd. Lees er meer over in de verschillende rubrieken op deze website.

Collectie M35’s

Begin jaren ’80 werd bij een Citroën-enthousiast een liefde voor M35’s geboren; No. 94 werd aangekocht. Hierna volgde een constante zoektocht naar alle nog beschikbare exemplaren, voornamelijk in Frankrijk. Veel werden er uit (dealer-)verzamelingen gekocht, een aantal wagens stond voorheen in musea. Van originele topstaat tot wrak, alles werd gekocht. Soms na maandenlange zoektochten op basis van een summiere aanwijzing.

De wagens stonden decennia lang opgeslagen in schuren in Noord-Nederland en waren nagenoeg nooit te zien. In de Citroën-wereld gonsden wel geruchten, maar weinigen wisten van de inhoud en omvang.

Twee verzamelaars

Verzamelaar 1 heeft het ontstaan van een ongelofelijke collectie van 25 M35’s en een flink aantal andere Citroëns op zijn geweten. In de jaren ’80 en ’90 joeg hij op Citroën-schatten, gelijk de broers Schlumpf op Bugatti’s. Vanaf begin deze eeuw liet hij zijn oorspronkelijke doel - een museum vol met deze wagens- los en verkocht nu en dan een auto.

Verzamelaar 2 heeft in 2007 een groot deel van de collectie inclusief 16 M35’s overgenomen. Hij nam zich daarbij voor ervan te genieten, maar ook iets te doen met het besef van verantwoordelijkheid voor dit stuk erfgoed.

Enthousiaste garagist

De drijvende kracht achter La Nouvelle Opération is Sander Aalderink, eigenaar van de Eendengarage in Wormer, Holland. Ruim 20 jaar actief met eenden en eendachtigen en al veel langer nieuwsgierig naar alles wat met auto’s te maken heeft. In 2009 viel hij stijl achterover toen hij een loods bezocht, onvoorbereid op wat hij ging aanschouwen. Er stonden talloze M35’s in rekken tegen de wanden van het pand, drie hoog boven elkaar.

Drang van de auto’s te genieten

Na een aantal gesprekken tussen garagist en verzamelaar voelden beide de drang de verborgen en statische verzameling weer onder het publiek te brengen en ervan te genieten. De auto’s werden naar de garage in Wormer gebracht. Daar kwam No. 473 tot leven, als eerste aanzet tot het weer op de weg brengen van de collectie en voorbeeld voor toekomstige eigenaren. Historie, techniek en ontwerp intrigeerden al; het rijden bleek ronduit fantastisch. Verschillende voertuigen vonden inmiddels een nieuwe eigenaar en rijden weer.

Documentatie en kennis

Het activeren van de verzameling geeft de mogelijkheid en noodzaak tot het verzamelen van historische gegevens, documentatie en kennis. Ook wordt een inventarisatie gemaakt van alle nog bestaande M35’s en hun eigenaren, zodat deze elkaar kunnen bereiken en het verzamelde gedeeld kan worden. Hierdoor kunnen auto’s weer op de weg komen en bijvoorbeeld onderdelen gezamenlijk aangemaakt worden . Als je je plezier deelt, kan het alleen maar groter worden!